Als iemand voor de eerste keer bij mij komt om bijvoorbeeld een profielfoto te laten maken dan zorg ik vooral dat diegene zich snel op zijn of haar gemak voelt. Dat is mijns inziens het meest belangrijke! Als iemand zich bij mij op het gemak voelt dan volgt de rest ook een stuk gemakkelijker.

Ik zeg altijd ik ben gewoon mezelf, en ik hoop dat diegene dat voor de lens ook kan zijn. En ik moet bekennen dat lukt ook in de meeste gevallen. Hoe ik dat doe… ik denk dat dat toch een stukje persoonlijkheid is. Je moet jezelf zijn, als fotograaf ook. Mijn eigen enthousiasme is wellicht de sleutel tot dit succes.

Verder heb ik natuurlijk ook nog wel wat extra trucjes; Ik laat mensen bijvoorbeeld voorafgaand al kleding aantrekken waar ze zich goed in voelen! En geef daarnaast nog de nodige kleur en stijladviezen. Meerdere combinaties meenemen is bij mij altijd mogelijk.

Daarnaast ben ik super makkelijk! Wil jij niet van die ene kant gefotografeerd worden of wil je liever niet op een manier op de foto of je hebt iets gezien wat je super gaaf vind en nagemaakt wilt hebben… prima doen we dat toch ook even! Maar als ik zelf het gevoel heb dat een bepaalde pose of een bepaalde foto niet bij diegene past dan zou ik ook eerlijk aangeven dat iets anders wellicht leuker, mooier of juist geschikter is.

Tijdens het fotograferen zelf heb ik ‘altijd’ muziek op staan! Ik heb zelf een hekel aan stiltes! En meestal werkt het ook gewoon prettiger voor beide partijen als er goede muziek aan staat.. Meestal pas ik mijn playlist wel een beetje aan op welke personen bij mij komen hoor. Ik zou bij 60+ ers zeker niet zo snel mijn favoriete dance/clubmix op gaan zetten 😉 En alleen in heel specifieke situaties zorg ik voor stilte als dat de sfeer van een foto verbeterd. Geloof het of niet, muziek doet heeeeeeeel veel met iemand, ook tijdens een fotoshoot. Soms vraag ik ook nog wel eens, welke muziek vind je leuk? Zet ik dat er op en hops.. iemand is ineens heel anders.

Dan heb ik natuurlijk nog mijn trucjes met betrekking tot de meest beste belichting en de juiste pose. Hoofd net iets op zij naar boven schouders in de juiste positie en noem zo maar op… Ik ben daarin een echte perfectionist! In het begin zeg ik niks… maar gedurende de shoot kom ik met steeds meer kleine tips. Soms gaat het met 1 x goed, en soms hebben mensen nu eenmaal wat meer aansturing nodig. En niks is verkeerd daarin. En als een houding/pose/expressie niet in 1 keer lukt probeer ik het camera standpunt zo te maken of ik zet mijn licht in een bepaalde stand zodat het op een andere manier wel gaat lukken om een bepaalde sfeer te krijgen. Ik vind het zelf ook bijzonder leuk om te zien hoe iemand heel snel een mooie foto kan laten zien door gewoon voor zich uit te staren… of compleet in een deuk te liggen.. Daar kom echt niks geen poseertip aan vooraf..

Dan laat ik vaak zien wat ik maak. Ik laat het zien op m’n camera of wanneer ik de mogelijkheid heb een scherm op m’n camera aan te sluiten dan laat ik dat langs die weg zien. Zo ziet diegene ook wat hij of zij doet en kan de houding daarop aanpassen. En ik kan het natuurlijk ook laten zien..  “als je dit of dit doet dan….”

Als ik dan zo’n perfect shot te pakken heb dan zie je dat aan mij hoor!! Of je hoort het wel… Ik denk dat menig ‘model’ dit inmiddels wel kan beamen… Ik geloof zelfs dat dit ervoor zorgt dat iemand juist dan echt er in komt, als blijkt dat er een goede foto in zit dan komen ze steeds meer los. Nou ik geloof het misschien niet alleen, ik weet het wel zeker… men durft dan meer en wordt blij doordat ik blij ben…

Ik kan zo een paar voorbeelden opnoemen… Een ondernemer: hij wist niet zo goed wat hij moest verwachten… Ik liet een paar dingen doen, hij zag de resultaten en mijn enthousiasme en begon ook zelf te zien wat ik bedoelde… Na afloop van de shoot was hij heel enthousiast en liet mij weten dat hij het zo leuk vond dat ie nog wel vaker een shoot met mij wilde inplannen op deze manier. En de ideeën kwamen allemaal op tafel… Maar dit is zeker niet de enige persoon die op deze manier enthousiast is geworden.

Ook juist ervaren modellen zijn enthousiast over mijn manier van werken omdat ze zelf ook wat meer inspraak krijgen. Doordat je echt gaat ‘samenwerken’ en samen iets bedenkt en ook omzet naar een mooi resultaat. Ik ben van mening dat dit ook een heel sterke manier is om zo tot iets moois te komen. Elkaars krachten inzetten en versterken. Nieuwe dingen doen die je anders nog niet zou gaan doen. Maar omdat je van beide kanten een drempel over stapt is het resultaat vaak nog beter dan wat je van te voren denkt te gaan maken.

Oh… even een zijsprongetje…

Mensen die bij mij komen en zeggen:

  • “maar ik ben niet fotogeniek hoor” of
  • “ik sta alleen maar mooi op de foto als ik het zelf niet in de gaten heb” of
  • “ik wil wel dat je mij gaat photoshoppen hoor, anders zie ik er niet uit!” of
  • “kun je dat kwabje daar ff wegshoppen”….

En noem zo maar nog tig van deze leuke zinnen op!

Ik moet daar dus altijd hartelijk om lachen, omdat ik ten eerste weet dat ik juist die mensen die menen niet fotogeniek te zijn altijd juist graag wil fotograferen! En bij de mensen die mij vragen te photoshoppen zeg ik altijd heel simpel… oh ja hoor geen probleem… Plastisch chirurg is m’n andere baantje… 😉

Ja want zeg nou eerlijk, waarom zou ik daar ook moeilijk over doen.. wil jij dat? Prima!

Maar als ik dat doe dan doe ik dat wel zo natuurlijk mogelijk. En heb gelukkig een aardige photoshop kennis om dit ook zo mooi mogelijk te doen.

Kortom mijn statement: Iedereen is op zijn of haar manier hartstikke mooi!